Thomas Benes, aangenaam!

“Een vrolijke en enthousiaste jongeman, en dan werkzaam in zo’n zware branche als de uitvaartbranche?”

Het is een opmerking die ik met enige regelmaat te horen krijg. En ik moet inderdaad toegeven, dat het niet altijd het makkelijkste vak is.
Maar het is zo ontzettend dankbaar om te mogen doen, om families in een zware periode bij te mogen staan.
Ik probeer kort uit te leggen wie ik ben en waarom ik voor dit bijzondere vak gekozen heb.

In 2006, net na het afronden van de HAVO, ben ik met de zorg in aanraking gekomen. Eerst als bijbaantje in een verpleeghuis in Winsum. In 2007 ben ik gestart met de opleiding tot verpleegkundige en nadat ik mijn opleiding had afgerond, heb ik meerdere jaren gewerkt bij onder andere de Zorggroep Groningen, Lentis en bij ZINN.

Vooral in de jaren dat ik als Avond-Nacht-Weekend-hoofd werkte bij Lentis/Dignis, behandelde ik veel cliënten die in hun laatste levensfase, de terminale fase, zaten. Hierin staat niet alleen het begeleiden van de cliënt centraal, ook de naasten zijn op zo’n moment ontzettend belangrijk.

In mijn diensten heb ik veel cliënten mogen begeleiden tot het laatste moment. Naast dat dit soms zwaar kan zijn, gaf dit werk ontzettend veel voldoening. Sommige mensen verlangen naar het einde, bijvoorbeeld door een slopende ziekte. Wanneer zowel de cliënt als zijn of haar naasten toch met een goed gevoel de laatste dagen hebben kunnen doorbrengen, geeft dat als verpleegkundige een goed en dankbaar gevoel.

Maar ná het overlijden, hield voor mij de zorg op. Maar eigenlijk ook niet… De familie was nog niet klaar. Er komt juist een heel nieuw hoofdstuk aan, een uitvaart organiseren.
Mijn nieuwsgierigheid was geboren… Ik weet hoe het er vóór het overlijden aan toe gaat, nu wil ik ook weten hoe het er ná het overlijden aan toe gaat…

In 2018, inmiddels net 30 geworden, ben ik begonnen met een opleiding tot uitvaartverzorger. En om naast de theorie ook de praktijk goed te leren kennen, ben ik in februari 2019 als uitvaartleider bij Coöperatie DELA aan het werk gegaan. In 2021 ben ik als teamleider bij Monuta Uitvaartverzorging aan het werk gegaan en hier heb ik leiding mogen geven aan de teams die verantwoordelijk zijn voor het verzorgen en overbrengen van overledenen en de teams die voor de families klaar staan in de aula’s. Een ontzettend leerzame tijd, waarbij je elke dag weer voor de volle 100% klaar wil staan voor de families die een dierbare moeten verliezen.

Het is inmiddels 2022 en nadat ik in de afgelopen vier jaren veel verschillende onderdelen van de uitvaartbranche gezien heb, heb ik besloten dat ik zelfstandig als uitvaartbegeleider verder wil.
Het begeleiden van naasten in de eerste momenten na een verlies, dat is wat ik het liefst doe.

Waar sta ik voor?

Thomas Benes Uitvaartbegeleiding staat voor transparante, integere maar vooral persoonlijke begeleiding. Eigen wensen staan altijd voorop en u doet wat u kunt of wilt doen. Op de momenten dat het voor u mogelijk is, doe ik een stapje terug. Waar ik hard nodig ben, doe ik een stapje naar voren. Waarom ik heb besloten om volledig als zelfstandig uitvaartbegeleider te werken? Omdat ik de tijd wil nemen. Ik werk niet met vaste pakketten of in vaste tijdsblokken. Ik wil er voor de naasten zijn, wanneer zij dat nodig hebben.

Wil je vrijblijvend kennis maken of je wensen met mij bespreken? Ik kom graag langs! info@benesuitvaartbegeleiding.nl